Is het nieuwe coronavirus gevaarlijk voor honden, katten, konijnen en andere huisdieren? In dit artikel vind je veelgestelde vragen en advies over het virus en de ziekte COVID-19 met betrekking tot huisdieren.

Kunnen huisdieren corona krijgen?

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) huisdieren kan infecteren en ziek maken. Daarnaast is er ook geen bewijs dat dieren een rol spelen in het verspreiden van het virus naar mensen.

Echter kun je uit voorzorg beter wat voorzichtiger zijn in de omgang met dieren, we weten namelijk nog lang niet alles over het virus. Laat je huisdier niet likken aan je handen en gezicht en was je handen goed na contact met je huisdier, de voerbak, speeltjes en uitwerpselen.

Moeten honden en katten binnen blijven?

Huisdieren hoeven niet binnen te blijven. Je kunt gerust lekker gaan wandelen met je hond. Maar wees ook hier wat terughoudender in het ontmoeten van andere huisdierbaasjes. Houd minimaal een armlengte afstand.

Hoe kan ik mezelf en mijn dier het beste beschermen?

Hoewel COVID-19 waarschijnlijk niet gevaarlijk is voor honden en katten, moet je meer aandacht besteden aan algemene hygiënemaatregelen bij het omgaan met je huisdieren, vooral als jij of je dier ziektesymptomen vertoont:

  • Vermijd nauw contact met andere dieren en mensen en tussen jou en jouw huisdier, zoals likken, knuffelen, etc.
  • Was je handen grondig na elk contact, minimaal 20-30 seconden
  • Afval moet onmiddellijk worden verwijderd en de kattenbak en je appartement moeten schoon worden gehouden

Als uw huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan direct uw dierenarts.

Gaat u op bezoek bij de dierenarts? Laat u informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd u hieraan. Houd uw huisdier voor de zekerheid binnen en houd uw dier weg bij andere huisdieren. Als uw huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.

Klopt het dat een kat in België besmet is met het nieuwe Coronavirus?

Ja, op 27 maart is bekend geworden dat een kat positief getest is op het nieuwe Coronavirus. De eigenaar van de kat had het virus ook. Het RIVM geeft aan dat de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet erg klein is.

Moet mijn huisdier een masker dragen?

Nee. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gezichtsmaskers huisdieren beschermen tegen infectieziekten of luchtverontreinigende stoffen. Maskers kunnen uw huisdieren daarbij onnodig ongemak geven, of angstig maken.